Title中国共产党领导制度与现代化进程中的国家建设——学习习近平总书记关于中国共产党领导制度的系列讲话精神
Other TitlesOn the leadership system of the Communist Party of China from the perspective of modernization transformation——Learning from the general speech of general secretary Xi Jinping on the leadership system of the Communist Party of China
Authors周龙辉
Affiliation北京大学哲学系
Keywords现代化转型
国家能力
国家建设
中国共产党领导制度
中国共产党
Issue Date15-Dec-2020
Publisher中共云南省委党校学报
Abstract中国共产党领导制度的优势所指向的并非在政党本身,而是在国家能力。现代化转型对国家建设提出了更高的要求,如何构建一个有效的政府是任何一个国家在现代化转型时期必须面对的政治议题,这一点几乎成为自亨廷顿以来的历史社会学的共识。中国的现代化转型在不平等的世界体系中开始,面临着全球化所带来的压力,国家能力建设摆在首位。中国共产党领导制度是人民自觉行使主权的政治安排,它是在中国革命、建设与改革的历史中形成的,也是中国无产阶级革命的政治遗产以及中国特色社会主义改革的成功经验。
URIhttp://hdl.handle.net/20.500.11897/605574
ISSN1671-2994
DOI10.13410/j.cnki.ypcscpc.2020.06.016
Appears in Collections:哲学系(宗教学系)

Files in This Work
There are no files associated with this item.

Web of Science®



Checked on Last Week

Scopus®



Checked on Current Time

百度学术™



Checked on Current Time

Google Scholar™





License: See PKU IR operational policies.